Dags att måla om huset?

Om färgen börjat flagna eller kanske bara blekts för mycket av solen, är det nog dags att plocka upp pensel och färgburk och göra något åt situationen. Att måla om huset behöver inte vara svårt, men det gäller att vara noga och inte stressa sig igenom projektet.

Förberedelser

Se först till att skaffa allt som behöver för husmålningen. Detta inkluderar så klart färgen, penslar och rollers, men också skrapor och borstar för att husfärgen ska fastna så bra som möjligt. Har man en tvåplansvilla är det också väldigt tacksamt att ha tillgång till en byggnadsställning. Något man i regel hyr från ett företag. Med en enplansvilla duger det oftast bra med stegar.

Underarbete

Innan man kan börja måla gäller det att förbereda fasaden ordentligt. Börja först med att tvätta den och låt den torka ordentligt. Efteråt är det dags att skrapa bort alla flagor och lös färg. Borsta sedan för att få bort småpartiklar och annat som kan ha klamrat sig fast. Ta även tillfället i akt att känna på brädorna. Om någon känns mjukare än resten kan den ha drabbats av röta och måste då bytas ut. Dessa måste då grundmålas innan de kan målas med husfärgen.

Målning

Äntligen är det dags att måla fasaden. Detta görs bäst en ganska molnig dag då direkt solsken kan få färgen att torka för snabbt. Börja då med fasaden i stort och lämna foder och knutar till sist. Åtminstone om de ska målas med andra färger. Måla alltid uppifrån och ned på vertikala bräder. Var noga med att få in färgen vid skarvar och hörn. För maximal hållbarhet är det rekommenderat att måla två gånger med täckfärgen.

Underhåll

När fasaden väl är målad slutar dock inte jobbet. Nu måste man också se till att underhålla den så dröjer det längre till nästa ommålning. Tvätta därför fasaden regelbundet och inspektera den åtminstone en gång om året. Om något problem uppstår är det bäst att ta itu med dem så snart som möjligt.