Renovering av hyresfastighet

Om du äger en hyresfastighet så måste den tas om hand som man gör med alla hus och fastigheter. Det kommer att behöva renoveras och fixas med fastigheten. För att veta vad som är på gång och vad som ska göras så kan det finnas en anledning att skapa en underhållsplan för sin fastighet som man följer. Då får man bra koll på saker som behöver åtgärdas eller renoveras.

Ett år så kanske det är taket som ska läggas om och nästkommande år så är det trapphus som ska målas. För de flesta arbeten som ska utföras så lejer man bort detta till experter. Kostnaderna får man budgetera för och något som man ska räkna med att det ska förekomma. De inkomster som man får på hyran ska klara av både löpande utgifter som man har på sin fastighet och de renoveringar som behöver göras. Är det stora renoveringar så får man i tid se till att bygga upp en buffert för detta.

Man bör tänka på att värdet på fastigheten kommer att öka om man håller efter och renoverar. Då det kommer till lägenheter och lokaler som kanske hyrs ut till andra företag så bör dessa också hålla en viss standard. Det ska vara skäliga tidsmellanrum mellan att man renoverar en hyreslägenhet. När en lägenhet hyrs ut så ska den vara i brukligt skick. Man kan komma överens om mellan fastighetsägare och hyresgäst att denna får tapetsera om. Detta för egna pengar eller att hyresvärdens tår för en viss del av materialkostnaderna.

När en hyresgäst lämnar och säger upp sitt hyresavtal så kan det finnas anledning att titta över lägenheten och se om det behöver göras något. Man kanske inte behöver totalrenovera utan bara måla och tapetsera om. Om kök och vitvaror börjar sjunga på sista versen så kanske det är lika bra att renovera köket och in med nya vitvaror. Dock så kan det komma en hyreshöjning i samband med detta då nytt hyresavtal skrivs med nya hyresgäster.